Дзяржзаказ па продажы збожжа дзяржаве ў
9 тысяч 550 тон будзе выкананы раёнам у бліжэйшыя дні.
Аб гэтым нам паведаміў начальнік Верхнядзвінскага вытворчага ўчастка ААТ «Полацкі кам-бінат хлебапрадуктаў» У.М. Сакалоўскі, калі нядаўна наведаліся на хлебапрыёмнае прадпрыемства. Сюды з ранку да позняга вечара залатымі ручайкамі сцякаецца ўраджай з усяго раёна. Цяжкія машыны з беражліва нарошчанымі бартамі адна за адной уздымаюцца на электронныя вагі.
-У суткі прымаем больш чым па тысячы тон збожжа,- гаворыць вагаўшчык Марыя Канстанцінаўна Карнавухава.- А ў асобныя дні было па 1500-1600 тон.
Відавочна, што ўраджай у раёне выспеў добры. Такія гаспадаркі, як ААТ «Прудзінкі», «Антонава-Агра», КУВСП «Верхнядзвінскі», «Лявонішана», «Каханавічы», «Дрысенскі»першымі справіліся з дзяржзаказам. Пшаніца харчовай групы прымаецца толькі трэцім класам — якасць зерня сёлета добрая. А самая лепшая, як паведамілі ў лабараторыі, у «Прудзінках», «Верхнядзвінскім» і «Дрысенскім».
-Адразу бачна, што верхнядзвінскія хлебаробы сваю справу ведаюць, сушылкі ў сельгаспрадпрыемствах да работы падрыхтаваны,- каменціруе гэты факт Уладзімір Мамертавіч.- Збожжа дастаўляецца адмысловае: сухое, чыстае. Зразумела, нам прыходзіцца дапрацоўваць яго, але гэта работа ў штатным рэжыме. Да параўнання, прымаем у дзень каля 200 тон збожжа з Міёрскага раёна — вось тут вымушаны нямала папрацаваць, каб давесці ўраджай да патрэбнай кандыцыі. Пэўная частка яго ідзе на фураж.
Галоўны зерняток раёна поўнасцю падрыхтаваны да прыёму, захавання і адгрузкі збожжа. Памяшканні загадзя вычышчаны, вымыты, пабелены, прадызенфіцыраваны. Да работы падрыхтаваны дзве сушылкі. Яны не новыя, але мясцовыя майстры так адладзілі і адрэгулявалі іх, што працуюць бездакорна.
На прыёмцы і дапрацоўцы збожжа заняты правераныя людзі. Уладімір Мамертавіч узначаліў калектыў толькі месяц назад, але да гэтага 10 гадоў працаваў тут механікам,таму ведае патэнцыял кожнага. Упэўнены ў рабоце слесараў сушылак Уладзіміра Корбута і Дзяніса Бялея, машыністаў-аўтамабілістаў Андрэя Койры і Віктара Залінскага, начальніка лабараторыі Лідзіі Конанавай, іншых спецыялістаў. Кожны год у гарачы ўборачны сезон сюды прымаюцца работнікі, у іх ліку вопытныя памочнікі Марыя Карнавухава, Надзея Быкава, а таксама моладзь, занятая на разгрузцы збожжа і ўборцы зернятока. Людзі працуюць напружана, разумеючы адказнасць за вырашчаны хлеб.
Асабліва важны ўчастак работы — дастаўка збожжа з сельскіх гаспадарак. Звычайна з раніцы хлеб адтуль прывозяць мясцовыя вадзіцелі, але неўзабаве яны перабіраюцца на палі — да камбайнаў. І збожжа дастаўляюць на ток перавозчыкі, нанятыя камбінатам хлебапрадуктаў. На перыяд уборкі ўраджаю прадпрыемства заключае дагаворы як з арганізацыямі, так і прыватнымі аўтаўладальнікамі. Выдатна працуюць прыватнікі Генадзь Вярыга, Дзмітрый Іванчык, Петр Тамашэвіч. Паспяхова спраўляюцца з перавозкамі вадзіцелі райаграсервісу Ніл Пірог і ДЭУ-132 Андрэй Кабанаў.
Рабочы дзень на ўчастку доўжыцца дзве змены — з 6 ранку да апоўначы. Умовы, можна сказаць, экстрэмальныя — спякота, пыл, вялікая загружанасць. Таму вельмі дарэчы абсталяваны тут пакой адпачынку і тры душавыя кабінкі, якімі актыўна карыстаюцца работнікі.
На ўчарашні дзень участкам прынята11 тысяч тон збожжа, пастаўкі яго працягваюцца. Хлеб новага ўраджаю абяцае быць як ніколі важкім.
С.Дзвінская.
во фразе»На ўчарашні дзень участкам прынята11 тысяч тон збожжа»-синтаксическая ошибка(а может опечатка интернет-редактора) после слова»прынята» нужен пробел
фраза» Уладімір Мамертавіч узначаліў калектыў толькі месяц назад»допущена грамматическая ошибка(или опечатка интернет-редактора)..имя Владимир переводится и на белорусский как Уладзiмiр и также пишется….так дядю Вову так обижать(бывшего директора АО»Луч»)